Booking:

Marius China (0723.315.180)

Goran Bregovic

SOCIAL

MEDIA

STATS

RIDER TEHNIC

1

2

GORAN-BREGOVIC

BIOGRAFIE

Goran Bregovic s-a născut pe data de 22 martie 1950 la Sarajevo, în Bosnia, dintr-un tată croat și o mamă de origine sârbă. Compozitor și chitarist de excepție, a scris piese pentru Iggy Pop, Ofra Haza sau Cesaria Evoră. Goran este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din Balcani.

La vârsta de 16 ani a pus bazele trupei rock White Button (Bijelo Dugme), care avea să devină una dintre cele mai populare formații din Europa de Est la finele anilor ’70 – începtul anilor ’80. Între anii 67-79 a cântat cu formația rock and roll Codecks alături de care a susținut o serie de concerte în Italia. În 1971 a cântat la chitară în trio-ul underground: Mică, Goran, Zoran. Un an mai târziu devine lider al grupului Jntro ( Dimineața). După zece ani de muzică rock, Bregovic a renunțat la acest gen pentru a se dedica stilului care l-a făcut cunoscut în întreaga lume: o combinație de ritmuri tradiționale balcanice cu sonorități rock. Emir Kusturica l-a convins să lucreze pentru industria filmului, lucru care s-a dovedit ai fi benefic deoarece a creat coloane sonore pentru filme precum: „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” și „Arizona Dream”.

Creațiile lui sunt puternic influențate de muzica tradițională țigănească precum și de muzica din balcani. Goran Bregovic a reușit să îmbine foarte armonios muzica tradițională populară, tangoul și instrumentele de suflat. După o lungă pauză, începe să compună muzică și să susțină concerte cu 10 instrumentiști, un cor de 50 de voci și o orchestră simfonică, șocând toți organizatorii de concerte cu trupa sa care includea 120 de muzicieni.

Despre relația sa cu Emir Kusturica, Goran a spus cu umor că au lucrat împreună până s-au săturat unul de celălat. Probabil a învățat multe de la Kusturica pentru că și-a propus să realizeze un documentar despre viața și moartea la români pe care îl va integra într-un film mai amplu despre zona balcanică.

Solicitați informații despre onorariu
și disponibilitatea artistului/trupei
pentru data evenimentului dv.